Albertsro Gård

Islandshästar

Uppdaterad 2012-11-15

Oktober 2012

Både Gaefa óvissa och Gustur är nu hemma efter träning och hingstbete. Svala har ridits en del och börjar nu göra framsteg.

 

Augusti 2012

Träningen med Gaefa Òvissa går snabbt framåt och vi hoppas på att så snart som möjligt få en chans att bedöma henne. Våra åringar växer och blir allt vackrare, unghästarna håller på att tränas och avelsstona går och vilar till nästa sommar.

 

Juli 2012

Saela är nu såld och har flyttat till Trunnerup! Vi önskar självklart de nya ägarna all lycka till med denna otroligt vackra häst.

 

April 2012

Svala har verkligen mognat och är en mycket läraktig elev. Emma har nu suttit upp och skrittat lugnt runt i longervolten. Gaefa har haft ryttare över ryggen men vi lång-linar (tömkör) dem mest än (påsk).

Tror att vi snart ska ge oss ut på en längre promenad. Ganti kommer snart att kastreras och vi planerar en eventuell avelsvisning för Gaefa Òvissa.

 

Mars 2012

Vinterpälsen börjar falla och det är dags att börja ta inridningen på allvar med våra unghästar

 

Augusti 2011

Fölen växer så det knakar och blir bara vackrare för varje gång man ser dem. Herkules Från Albertsro Gård är nu såld och ska i vinter skiljas av och flytta hem till Tygelsjö. Svanarna bor kvar ännu ett år hos oss och denna gång med fem ungar! Hönsen har kläckt 6 kycklingar som börjat flaxa och hoppa.

 

Juni 2011

Den 5 juni klockan 18 föddes hingsten Gustur från Albertsro Gård. Han är efter Geysir frá Canada undan Granna från Tomarp. En högrest kille, svart som mor och far. Vallen är huggen 11 juni och väntar i solen på att bli pressad och plastad. Den 17 juni föddes Vaena ett brunt sto, med väldigt långa ben, efter Frami från Häringe. Den 29 juni hittade vi lilla svarta Athena i hagen. Hon är efter Atgeir fra Vatnsleysu.

 

Maj 2011

Teitur från Albertsro Gård är nu såld och har fått ett nytt hem i Staffanstorp. Vi önskar dem all lycka till med denna underbara häst. Den 20 maj på förmiddagen föddes Herkules från Albertsro Gård. Han är efter Hósias fra Engholm undan Dótla fra Eyrarbakka. En pigg kille med mammas kulör brunblack. Han är till salu se under Saluhästar.

 

April 2011

Inte ett enda skämt den 1:sta - vad jag märkte. Stona är rejält runda om magen nu och Dotla som är först ut ska föla först i slutet av maj. Emma har varit på SIF:s årsmöte i Stockholm som ungdomsrepresentant.

Oj, jag höll på att glömma, änderna (även gravänder) och svanarna har kommit igen.  

 

December-Mars 2011

Inget går att göra mer än skotta och värma vatteslangar. Minus 20 grader gör att åtgången på hö ökar dramatiskt - precis som förra vintern. Glädjande är att vi slipper leriga hagar.  I mars var vi på Takt- och Gångartskurt med Nina Wahlhagen och det var verkligen nyttigt. Höet är slutsålt!

 

September - November 2010

Allt rullar på i ovanligt lugnt tempo. Ridträning med Granna och kondition-underhåll på övriga "hugade"!

Plötsligt blev det vitt....! Nu räcker benen och benlyften inte till längre. Frans skottar en "löparbana" i hagen. Det var kul!

 

Augusti 2010

Äntligen är alla stona hemma igen efter sina betäckningar. Hoppas att Emma och jag ska slippa bo i bilen med transporten bakom, för ett tag framöver. Milla och Skotta har åkt hem igen för att bli id-märkt och sällskapa med gårdens nya lilla föl. Kräftskivan är avklarad 17 gäster och 13 som stannade till nästa dag.

Saela blir "id-kontrollerad" och chipmärkt.

 

Juli 2010

Ganti fick komma hem efter en sparkskada på hingstbetet men Teitur är kvar på Skinkebacken med de stora grabbarna. Milla och hennes föl kom till oss på sin semester för att leka med Saela. Sötare föl än Skotta får man leta efter. Ston och sto med föl kördes kors och tvärs för be- täckning och hem igen och till ultraljud och tillbaka till hingsten igen. Det känns som om Emma och jag har "bott" i bilen med transporten bakom hela semestern. Svalt och skönt i bilen dock när hettan var som värst.

Kräftfisket var också en idog syssla på semestern. Vi körde runt med burar på diverse jaktmarker för att täcka behovet inför kräftskivan i augusti.

Frans byggde 2 nya hagar med trästaket. Jättesnyggt! Hundarna fick sin rastgård och ett fint isolerat hus med svängdörr som Frans byggde även det. Malin hjälpte till med all målning av hus och stalldörrar mm.

 

Juni 2010

Första skörden är bärgad 128 st rundbalar blev det.

Men var är alla? Skolan har slutat och sommarlovet är här! Bara två hästar hemma -så vi köpte en 3-årig vallack efter Jor fra Kjartanstödum. Måste ha någon hemma att träna så att inte hela sommaren går till spillo! Vi får se om det kan bli en tävligshäst av den vackre Solfagur.

 

2010 Maj

Svala  åker till betäckning kring den 26/5 med Atgeir fra Vatnsleysu då hon beräknas brunsta 30 maj, Mors dag ! Och Vaengskjona har åkt iväg för betäckning med Frami från Häringe. Började brunsta 18 maj.

Två nya hagar har färdigställts för sommarens bete.

 

På marken har olika grödor kommit i jorden. salix, jordärtskockor, majs och fodermärgkål. En stor del av marken odlas redan med vall. Delar av första skörden är redan bokad.

 

16 maj och de första dunbollarna simmar i dammen.

 

2010 April

Vi har väntat hela påsklovet och nu är det påskdagen - Svala visar inga tecken på fölning i det närmaste. Lite slappare bäckenband kanske men juver som hårda korvbröd och inga vaxproppar. Emellanåt ser hon inte ens tjock ut men då och då står fölet på tvären och sprattlar.

Hörde om ett sto som brukade gå 12 månader!

 

NU ÄR HON FÖDD 9 april kl 22.30. Saela från Albertsro Gård, Sto, silvermusblack med stjärn. Välväxt men liten - som mamma. Emma blev tvungen att hjälpa hov nr 2 att komma ut när huvud och hela första benet redan var ute. Saela var på benen på några minuter.

 

2010 Mars

4 mars avelsseminarium i Helsingborg- givande. Maria avslutade hela serien av SIF:s avelsutbildning. Slutet av mars väntade vi alla på Svalas fölning

 

2010 Februari

Hästarna fick sin andra omgång vaccin och vi fortsatte skotta snö. Hovslagarens bil fick vi bärga med traktorn ända ut till riksvägen. Som det snöade!.. och som vi skottade...

 

2010 Januari

Den 3dje fick Gloria en liten killing. 2 dagar senare blev Goliat kastrerad och de flesta hästarna fick vaccin. Vid den här tiden (31/12 till 8/1, då det var ca 18 grader minus) hade vi semestergäster Marilize och Casper som rest från 42graders värme i Namibia, till kallaste Sverige på årtionden. Champagneskummet frös till is på nyårsnatten, innan bubblorna hunnit lägga sig.

 

 

2009 November

Granna är på Albertsro igen. Allt får sätta sig så att hon får tankarna på plats, sedan får vi rida henne ett tag igen så att vi befäster det hon har lärt sig.  Mycket vilja, lättlärd och trevlig att rida.

 

Vi ska "bara" sätta takreglar och lägga på gummitaket sedan är nya vindskyddet/ligghallen färdigt.

 

2009 Oktober

Teitur åker hem - till Hemmesta. Vi snickrar vindskydd och sätter staket för att kunna ha hingstarna här den kallaste perioden i vinter.

Granna är hos Juliane för träning. Per, vår duktige hovslagare skor henne för första gången, och hon sköter sig fint- känner ju igen Per.

 

Fölmönstring på Dalagården i Båstad. Litla från Abertsro blir bedömd som Lovande i hällande ösregn.

God och trevlig lunch hos familjen Lundgren.

 

Marjolein van Leusen ID-kontrollerade  och chipmärkte fölen, och så fick även Gaefa rätt färg bekräftad till slut av kunnig ID-kontrollant. Nu kan SIF äntligen utfärda hennes pass med rätt uppgifter.

 

2009 September

 

Sommarbetet räcker ännu. Granna rids förberedande och åker till Änghaga islandshästar i början av oktober.

 

 

2009 Augusti

Vi besökte en gängliig unghingst vi namn Teitur från Albertsro Gård. Härligt att se den unge mannen och att han tycktes trivas i vårt sällskap.

 

Med FEIF Avelsdomare Barbara Frische var vi på fölseminarie  i två dagar.

 

Vi har även varit iväg och fiskat kräftor och skjutit in våra bössor inför jaktsäsongen.

 

I present av "goda" vänner fick vi Goliat vår getabock - stor jakt efter en fru åt honom följde. Den lilla damen som fick flytta in heter Rosie men vi försöker kalla henne Gudrun.

 

2009 Juli

Vaengskjona fick ett hingstföl natten till den 26 juli. Se bilder under "Våra hästar"

 

Dótla fick ett stoföl natten till den 14 juli. Se bilder under "Våra hästar"

 

Fem hönor och en tupp har flyttat in i det nya hönshuset.

 

2009 Juni

Dótla ser sprickfärdig ut. Hon har lite mjölk i juvret nu. Vi kan inte förstå hur hon ska kunna växa fyra veckor till. Vaengskjóna är inte alls så tjock som förra året, eller som Dótla, fast de ska ha inom 10 dagars intervall.

 

Vi pressar balar 2 dagar före midsommar. Vallen ser mycket bra ut.

Kontakta oss gärna om du vill köpa förstklassigt foder.

 

2009 Maj

Äntligen är bostadshuset klart för inflyttning. Efter lång väntan kan vi nu njuta av ett nytt hus.

 

 

2009 April

Ridbanan är klar.

Svala är betäckt med Atgeir frá Vatnsleysu.

 

 

2009 Mars

Nu har tjälen släppt och vi har fått ner alla stolpar runt ridbana och longervolt. Ungeför hälften av slanorna är också på plats.

 

Idag kommer en container för byggavfallet. Dags att börja gipsa innerväggar. Pannorna är delvis på taket...

 

Vaengskjonas föl i magen, är lika sprattlig som förra årets (Teitur). Ska det bli en ny hingst tro?

Både V. och Dótla är kontrollerade av veterinären i början av mars, så Dótla är också fortfarande dräktig.

Granna är jätteduktig i longervolten och har funnit sig till rätta med gott ledarskap.

 

2009 Februari

Dörrar och fönster är på plats , takpannor kommer i dagarna. Granna och Gaiva har kommit hem och verkar trivas bra. Maria och Emma går kurs i Natural Horsemanship för Sven Forsström.

 

2009 Januari

Väggar och tak på boningshuset är färdiga. Teitur släpps på bete med andra årshingstar, för social träning, lek och för att  musklas.

Vi har bestämt oss för att köpa in två nya hästar. Granna från Tomarp blup 108 med fölet Gaiva Ovisa från Tomarp blup 113. Granna är född -04 och ej inriden.

 

2008 December

Bottenplattan på det nya boningshuset gjuts.

Ridbana 20 x 40 meter står klar.

Longervolten är klar.

 

2008 September

Dótla och Vaengskjóna är ultra-ljudade och dräktiga efter betäckning med  Metingur frá Vestri-Leirárgörðum. Andra vallskörden bärgas på en del av marken och ger cirka 9 ton.

 

2008 Augusti

I slutet av månaden samlades hela flocken på Albertsro igen. Milla åkte hem och Vildo flyttade in till ett stall och en större hästkompis.

 

2008 Juli

Vaengskjona och Teitur åkte till Metingur för betäckning. Dótla åkte till Métingur för betäckning. Vi fick låna ett jättegulligt sto från Hemmesta som hette Milla. Milla fick gott bete och sällskapade med Svala medan de andra stona och fölet var hos hingsten. Vildo fick en ny tjej att spana på.

 

2008 Juni

Första vallskörden gav cirka 40-45 ton förstklassigt foder. Den underbara Dótla adderas till avels-gänget den 26 juni. Vi fick  i helgen den äran att husera två ungdomsryttare och deras hästar, vilka deltog i fältävlansmästerskapen som hölls på Skönabäck.

 

2008 Maj

Vaengskjonas föl kom den 19 maj kl 23:59! Han var stor, frisk och stark kopia av sin far  Meitill frá Kjarnholtum . Namnet blev Teitur från Albertsro. Vildo (Nordsvensk) flyttade in men tyvärr i egen hage. Det lilla stoet Svala visade alltför mycket lockelse och dragning till honom.

 

2008 Mars

Stona tas hem till gården och Maria pendlar varje dag nu.

 

2008 Februari

Ny boxinredning är monterad, stallet är färdigt.

 

2008 Januari

Två större dammar har grävts i naturvårdssyfteDammarna är 1,2  respektive 1,0 ha stora. Nslår allsköns änder hos oss.